סעיף 21 לפקודת הסמים המסוכנים מתייחס לעבירת הסמים החמורה ביותר: שידול קטין לסמים. על מנת להדגיש את רמת החומרה אותה רואה המחוקק בעבירה זו, הוא מתייחס לענישה מקסימלית העומדת על 25 שנות מאסר בפועל, ואף קובע כי בגין הרשעה בסעיף זה, לא יוכל השופט להקל עם המורשע ולקבוע עונש מאסר על תנאי, ויהיה חייב להטיל עליו מאסר בפועל.
הסיכון המהותי לחופש האישי של אזרח בהקשר לעבירת שידול קטין לסמים בא לידי ביטוי עוד בטרם הרשעה בפועל, והלכה למעשה, כבר עם ההחלטה על הגשת כתב אישום בגין עבירה זו, לרוב תוגש גם בקשה למעצר עד תום ההליכים- תחת עילת חזקת המסוכנות.
מהו שידול קטין לסמים
על פי פקודת הסמים עבירת שידול קטין לסמים עשויה להתקיים במספר תרחישים:
- מתן סמים לקטין
- שידול קטין להשגת הסם או לשימוש בו
- אי מניעת שימוש בסמים על ידי קטין- על ידי מי שאחראי לקטין.
בעוד ששני הסעיפים הראשונים עוסקים בכל אדם בגיר המתנהל אל מול הקטין, הסעיף השלישי מתייחס לאחריותו של הורה, אפוטרופוס, משמורן, או מי שמונה להשגחה על הקטין בעת האירוע, ולא פעל למניעתו.
לעניין מתן הסמים לקטין, מתייחסים הן המחוקק והן הפסיקה בהרחבה, וקובעים כי בנוסף למתן הסם לקטין ישירות, גם מכירת הסם, נתינה לצורך העברת הסם לאדם אחר ותצורות שונות של מסירת הסם לקטין במישרין או בעקיפין.
עבירת השידול עוסקת בשכנוע הקטין לשימוש בסם, בנטילת סמים יחד עם הקטין, שידול הקטין להשגת הסם או לפעולה שנועדה לקדם את השגת הסם, ובמקרים רבים על פי הפסיקה גם למקרים בהם הקטין הביא מיוזמתו את הסם אל החשוד לצורך שימוש של מי מהם, או שניהם.
עוד שירותים:
עורך דין צווארון לבן כל המידע >>
עבירות מרמה והונאה כל המידע >>
שידול קטין לסמים מסוכנים
המונח “סמים מסוכנים” המופיע וחוזר בפקודת הסמים, ומוזכר גם בהגדרות עבירות השידול, למעשה אינו עוסק כלל ברמת המסוכנות של סם זה או אחר, ואף אינו מדרג ומבדיל בין סמים קלים לסמים קשים. החוק בישראל קובע כי כל סם אשר נקבע כלא חוקי- הוא בבחינת סם מסוכן.
חקירת חשוד בעבירת שידול קטין לסמים
מוטב לכל אדם אשר נחשד בעבירות פליליות, קל וחומר בעבירת שידול קטין לסמים, לא להתמהמה ולפנות באופן מידי לעורך דין פלילי בעל ניסיון בייצוג ובדגש על עבירות סמים.
בין אם מדובר במעצר בעת האירוע, לאחרי האירוע או בזימון מוקדם לחקירה במשטרה, יש לדרוש נוכחות של עורך דין מייצג, בטרם מסירת מידע או שיתוף פעולה מכל סוג.
חשוב לדעת כי גם אדם החש כי הוא חף מפשע, עשוי באמצעות מתן עדות ללא ייעוץ משפטי, להביא להפללתו, ולספק לחוקרים מידע שישמש כנגדו.
אסטרטגיות הגנה אפשריות לעבירות שידול לסמים:
- פערי גיל בין הקטין לחשוד- ככל שפערי הגיל האמורים קטנים יותר וככל שגיל הקטין נושק לגיל 18, ניתן יהיה לטעון כי אין מדובר בהשפעת אדם בוגר על צעיר נטול דעת, ולחתור לעבירות מקלות יותר.
- אי ידיעת גיל הקטין- ככל והקטין נראה כמבוגר מגילו ו/או הציג את עצמו כבגיר, טענת ההגנה תוכל להתבסס על אי ידיעת העובדה שמדובר בקטין.
- נסיבות- במקרה של קטין אשר השתמש בסמים דרך קבע בטרם מעורבות החשוד, קטין אשר סיפק בעצמו ומיוזמתו את הסמים, תוכל ההגנה לדחות את טענת השידול.
תפקידו של עורך הדין המעורב בחקירה מתחילתה, יהיה לטוות את קו ההגנה המיטבי על פי הנסיבות, לדחות על הסף את החשדות, למנוע הארכות מעצר ומגבלות על החשוד, ולחתור לסגירת התיק ללא כתב אישום. במידה ולמרות מאמציו ועקב נסיבות האירוע יוגש כתב אישום כזה, חשוב במיוחד להתלוות בעורך דין מייצג ומנוסה- אל מול בית המשפט.