עבירת הפרת הוראה חוקית היא עבירה מן התחום הפלילי, אשר מצויה בסעיף 287 בחוק העונשין, ומטרתה להבטיח מתן תוקף וכלים לאכיפת הוראות והנחיות אשר ניתנו על ידי בית המשפט או רשויות המדינה בישראל.
עצם קבלת ההוראה החוקית אינה קושרת את המקבל לפליליים, והוראות הניתנות על פי חוק יכולות להינתן במגוון נסיבות, דוגמת:
- פסק דין כספי המחייב אדם בתשלום לאדם אחר, לבית עסק או לרשות.
- פסק דין כספי או הוראת עשה/אל תעשה הניתנת על ידי בית הדין לעבודה, בית הדין לענייני משפחה, בית הדין הרבני (חובת עמידה בהסדרי משמורת ילדים בין הורים גרושים).
- הוראה שנקבעה בהסדר פשרה בסכסוך בין ניצים שקיבל תוקף משפטי.
- הפרת צו הרחקה.
עבירות הפרת הוראה חוקית נחשקות לשני סוגי עבירה:
- הפרת הוראה חוקית רגילה- הפרות הנוגעות להוראות שעניינן התנהלות, כסף, רכוש, זכויות קניין רוחני וכדומה- דינן עד 2 שנות מאסר.
- הפרת הוראה חוקית שניתנה לצורך הגנה על חיי אדם/מניעת פגיעה- הפרה כזאת של הוראה אשר מלכתחילה ניתנה במטרה למזער סיכון פגיעה בגופו של אדם ו/או הגנה על שלום הציבור, דינה עד 4 שנות מאסר.
עוד שירותים שאנו מספקים
מה זה חקירה באזהרה כל המידע במאמר הקרוב >>
אכיפה, פתיחת חקירה ואישום בעבירה
בשונה מעבירות פליליות רבות אחרות, הנאכפות בשגרה על ידי רשויות החוק, עבירות הפרה של הוראות חוקיות הן תוצר של תלונה המוגשת על ידי הגורם הנפגע מעצם ההפרה, אדם פרטי, ישות עסקית ומסחרית או רשות.
עבירות אלו, נועדו לסייע לזוכים ולזכאים על פי חוק לממש את זכויותיהם ולתבוע את קיום הוראת החוק מן המפר, באמצעות הפעלת סעיף זה, ולאחר שלא קוים בהתאם להוראת החוק האמורה, באמצעות הרתעה ממאסר.
אלא שהרתעה זו ובוודאי מימוש החוק לכדי כתב אישום ומאסר בפועל, אינם מיושמים בקלות דעת, ולצד כוונת המחוקק לחזק את רשויות החוק והמשפט ומוסדות המדינה, הוא גם קובע מספר סייגים לאפשרות האכיפה באמצעות סעיף זה:
- עבירת הפרת הוראה חוקית תשמש לאכיפה רק במקרים בהם לא ניתן לאכוף את ההוראה באמצעות כלים אחרים הקיימים בחוק, דוגמת: לא ניתן יהיה להפעיל את החוק כנגד בעל חוב כספי שלא שולם, כאשר ניתן למצות את הליך הגבייה באמצעות הוצאה לפועל.
- חוק זה אינו תקף למקרים בהם קיים חוק אחר המתייחס לגופו של עניין, דוגמת: הפרת צו סגירה לעסק לממכר משקאות חריפים, הניתן על ידי קצין משטרה בכפוף לחוק רישוי עסקים. הוראה חוקית זו ניתנה בכפוף לחוק רישוי עסקים והכלים לאכיפתה מצויים במסגרתו ועל כן לא ניתן יהיה להפעיל את החוק האמור במקרה זה.
- הוראה שאינה ניתנת ליישום- הוראה שניתנה על ידי בית המשפט או גורם אחר, אולם אינה ניתנת ליישום בפועל, דוגמת: השבת רכוש אשר נמכר/אבד.
לסיכום:
למרות המגבלות האמורות, עבירת הפרת הוראה חוקית קיימת בחוק המטרה לשרת נפגעי עבירה זו ולאפשר להם לממש את זכותם מכורח אותה הוראה, ובאמצעות התנהלות משפטית נכונה והיכרות עם נבכי החוק והפסיקה, עשויה להיות כלי אכיפה ו גורם הרתעה יעיל, לקצר הליכי אכיפה הכפופים לבירוקרטיה מסועפת.
נוסף לזאת, העבירה אמנם עוסקת בדין הפלילי, אולם השימוש בה עשוי לגלוש גם למישור האזרחי, ולהוות פתח ואסמכתא לתביעת נזיקין כספית כנגד מפר ההוראה, ככל וניתן להוכיח נזק אשר נגרם לקורבן העבירה בשל ההפרה האמורה.
עורך הדין יעקב שקלאר מיומן ובעל ניסיון רב בדין הפלילי, מייצג בנאמנות חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה, תוך ניווט מקצועי ומיומן בנבכי החוק והפסיקה, היכרות עם רשויות החוק וההתנהלות מולן, ומיצוי מלא לזכויות מיוצגיו