סעיף 411 לחוק העונשין מעגן את התחזות עבירה פלילית כעבירה הטומנת בחובה עונשי מאסר ממושכים, ומגדיר את מאפייניה והתבחינים לקיומה ולהרשעה בגינה
האם התחזות היא עבירה פלילית?
על פי הגדרתה בחוק העונשין, התחזות היא עבירה פלילית, אשר מוגדרת כעבירת עוון או כעבירת פשע, וזאת בכפוף לסוג העבירה ולנסיבות בהן בוצעה.
על מנת לבחון את הנסיבות ולקבוע כי התקיימה התחזות עבירה פלילית, לסווג את העבירה כעבירת עוון או פשע, ולהגיש כתב אישום, קבע המחוקק שני סוגים של התחזות:
- התחזות באמצעות הצגה עצמית שקרית אל מול אדם אחר, בכוונה להונות את אותו אדם. הצגה עצמית שקרית עשויה להיות תוך שימוש בשם ובזהות של אדם אחר חי או מת, או באמצעות שימוש בזהות בדויה.
- התחזות לאדם אחר אל מול גורמים אחרים, במטרה לממש את זכויותיו של אותו אדם, מכורח צוואה, פסק דין או אסמכתא אחרת, לקבלת נכס בעל ערך כספי גבוה (לרוב נכס נדל”ן).
שני סוגי העבירה האמורים מתארים התחזות עבירה פלילית, אולם נבדלים זה מזה בחומרתם, כמו גם בענישה הכרוכה בהרשעה בגינן.
עשוי לעניין אותך גם המאמר:
התחזות עבירה פלילית לצורך הונאה
“המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות – דינו מאסר שלוש שנים”
התחזות לצורך הונאה עשויה להתקיים במגוון תרחישים, דוגמת:
- התחזות לבעל מקצוע/תפקיד לצורך ניצול סמכויותיו ושימוש בהם.
- התחזות לאדם אחר במסגרת מערכת יחסים ולצורך מימושה: גבר נשוי המציג עצמו כאדם רווק, אדם ממוצא ערבי המציג עצמו בשם ובזהות של יהודי.
- שימוש בזהות של אדם אחר לצורך ניצול הטבות המגיעות לו: אדם המציג עצמו בזהותו של משרת בשירות קבע, לצורך מימוש הנחות והטבות להן זכאי אותו אדם.
הגדרת סעיף זה על ידי המחוקק משקפת למעשה כי העבירה האמורה אינה מצויה בהתחזות עצמה, כי אם בכוונת ההונאה הנלוות לה. יחד עם זאת, המחוקק אינו מתנה את קיומה של העבירה בביצוע ההונאה בפועל, כך שעצם ההתחזות והכוונה, מייצרים את יסודות העבירה, גם אם ההונאה לא הגיע לכדי מימוש בפועל.
התחזות לאחר לצורך הונאה המוגדרת כעבירת עוון טומנת בחובה עונש מאסר מקסימלי לתקופה של 3 שנים.
התחזות עבירה פלילית לצורך מימוש זכויות נכס
” התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה או על פי דין לנכס פלוני והוא עושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו, דינו – מאסר חמש שנים”
התחזות לאדם אחר במטרה לממש את זכויותיו לשימוש ו/או בעלות על נכס, חותרת להונאה שערכה הכספי גבוה במיוחד, ומכאן גם ההחמרה בהגדרתה ובענישה הכרוכה בהרשעה בעבירה מסוג זה.
בין התרחישים האפשריים להתחזות מסוג זה:
- התחזות לבן משפחה של נפטר לצורך מימוש נכסי עיזבון.
- התחזות לאדם המצוין כבעל זכויות בצוואתו של נפטר לצורך מימוש חלקו בעיזבון.
- התחזות לאדם בעל זכויות בנכס מכורח פסק דין.
גם בהתחזות מסוג זה יסוד העבירה טמון בכוונת ההונאה, ללא תלות בהצלחתה ומימושה בפועל.
עבירת התחזות לצורך מימוש זכויות בנכס מוגדרת כבירת פשע, וטומנת בחובה עונש מאסר מקסימלי לתקופה של 5 שנים.
התחזות הגנה משפטית
חשדות ו/או חקירה לעניין התחזות מחייבת היערכות מקדימה ובחינה מקצועית ומוקפדת של הנסיבות, ומומלץ להתייעץ בשלב מוקדם ככל הניתן עם עורך דין פלילי בעל ניסיון בעבירות התחזות.
עורך דין מנוסה יבחן את נסיבות המקרה, העובדות לאשורן אל מול טענות רשויות החוק והממצאים המצויים בידיהם, ויבנה אסטרטגיית הגנה במטרה לשלול את קיומו של אחד או יותר מיסודות העבירה: ביצוע דבר ההתחזות וכוונת ההונאה, בהתאם לנסיבות.