עבירת חבלה במזיד ברכב נחלקת לשני סעיפים בחוק, הנוגעים זה בזה אולם גם נבדלים זה מזה:
- עבירת היזק לרכוש בזדון- עבירה הקבועה בסעיף 452 לחוק העונשין, ומתייחסת להריסת או פגיעה במזיד ושלא כדין בנכס או רכוש, ודינה מאסר לתקופה בת עד שלוש שנים.
- עבירת חבלה במזיד ברכב- עבירה הקבועה בסעיף 413 לחוק העונשין, עוסקת בפגיעה במזיד ושלא כדין ברכב או בחלק/ים ממנו, ודינה מאסר לתקופה בת עד חמש שנים.
מדוע עבירת חבלה במזיד ברכב חמורה יותר מעבירות חבלה ברכוש אחר
המחוקק בחר במודע ובאופן מובהק להחריג את עבירת חבלה במזיד ברכב חוק העונשין ולהחמיר עם המורשעים בה, בשל מספר סיבות:
- זכות הקניין- זכות הקניין עוסקת בחופש הפרט לרכוש ולהחזיק ברכוש פרטי יקר ערך, ללא חשש פגיעה ברכוש, והמחוקק בחר לשמר זכות זאת באמצעות הרתעה על ידי קביעת עבירת חבלה במזיד ברכב חוק העונשין כעבירה הכרוכה בענישה מחמירה.
- חשיבות כלי הרכב- כלי רכב נועדו לשימושים רבים, הנוגעים לזכויות אחרות של הפרט, דוגמת: חופש התנועה, פרנסה, התניידות למוסדות חינוך ואקדמיה, נגישות לטיפולים רפואיים, רגשיים ואחרים. עבירת חבלה במזיד ברכב אינה נוגעת רק בערכו החומרי של הרכב, כי אם גם בפגיעה בזכויות האמורות ואחרות.
- קלות הביצוע- בשונה מפגיעה ברכוש אחר, שלרוב שמור ומוגן על ידי בעליו, ומצריך יוזמה, תכנון וביצוע עבירות נוספות דוגמת פריצה, גניבה וכדומה, כלי הרכב עשוי לעמוד חשוף במקום ציבורי ולאפשר פגיעה במזיד בנקל, אותה מבקש המחוקק למנוע באמצעות חקיקה מחמירה.
- שווי חומרי- רכב הוא בבחינת רכוש יקר ערך, כאשר פגיעה במזיד עשויה להוליד חיובים והוצאות גבוהות, השפעה על עלויות ביטוח ומשמעויות כלכליות נוספות.
עוד שירותים שתמצאו אצלנו:
הודאת שווא >> | חקירה באזהרה>>