עורכי דין פליליים סבורים שהפרקליטות בבעיה קשה • עו”ד אילן בומבך: “ברור לחלוטין שאי אפשר לבסס תיק על עדות כזו” • עו”ד קובי שקלאר: “מלכתחילה עדות עד מדינה היא בעייתית, ובייחוד אם הופעלו שיטות חקירה אסורות” • עו”ד חי בר-אל: “נחצו כאן כל הקווים האדומים”
לאור הפרסומים אודות דרך השגת עדותו של עד המדינה ניר חפץ, עורכי הדין הפליליים קובי שקלאר, אילן בומבך וחי בר-אל התייחסו היום (שני) לדברים ואמרו בשיחה ל”ישראל היום” כי “מדובר בצורת חקירה פסולה שפוגעת עד מאוד במהימנות העדות, אם לא מפילה אותה כליל”.
על פי הפרסומים, קיים חשד שהמשטרה השתמשה באמצעים פסולים והפעילה לחצים כדי לגרום לחפץ להפוך לעד מדינה בתיק 4000. לפי תמלילי החקירה שנחשפו אתמול בחדשות 12, לאחר שחתם על הסכם עד המדינה, סיפר חפץ לחוקרים על פגישות שלא היו ושינה גרסאות, במה שנראה כמו ניסיון לרצות את החוקרים. בנוסף, העיד חפץ על עצמו שהוא סובל מבעיות זיכרון.
עורך הדין קובי שקלאר ציין בשיחה עם “ישראל היום” כי “מלכתחילה עדות עד מדינה היא עדות בעייתית כיון שהמעיד בוגד בחבריו ובשותפיו לפשע, תמורת מנוף לחץ גדול מאד. על כן, השופט צריך לקבל מהמשטרה ומהפרקליטות ראייה חזקה שמחזקת את העד. אף פעם לא סומכים על עדות כזו בלי ראיות שעומדות לבד ומקימות את העדות”.
עוד הוסיף עו”ד שקלאר כי “השופט בבית משפט מסתכל על עדות העד ומתרשם מהמהימנות שלה, על ידי חקירת הסנגורים וכן על ידי בדיקת העדות במהלך גבייתה במשטרה. בצורה הזו השופט יכול להחליט אם יש נקודות בהן הוא אמין או שהוא לא אמין בכלל. ככל שהעדות חלשה יותר, כך הסיוע הראייתי לצד העד חייב להיות משמעותי יותר”.
עו”ד שקלאר הדגיש כי “מותר להפעיל על העד לחץ, אבל יש צורות חקירה אסורות, שפוסלות ומפילות את העדות, למשל סחיטה בכל צורה שהיא אסורה והיא מעשה פלילי וכן הדרכת העד, קרי סיטואציה בה עוצרים את החקירה ומסבירים לעד מה הוא ‘שכח’ בעדות שלו או מה הוא ‘מספר בצורה לא נכונה”.
בשיחה שקיימנו עם עו”ד אילן בומבך, מומחה למשפט מנהלי ועברות צווארון לבן, הוא אמר כי “המשטרה נלחמת בעבריינים מתוחכמים וחזקים ולכן הצורך בעד מדינה הוא הכרח בל יגונה. אבל יש הבדל בין עדות שמושגת בחוכמה לבין מצב שבו הופעל על העד לחץ כזה שבו כבר לא ניתן לדעת האם העד ‘מעיד את דבריו’ או ש’מעיד את דברי החוקרים’, כי אין לו אפשרות אחרת”.
“במקרה הזה, בייחוד על רקע העובדה שמדובר בראש ממשלה נבחר ומכהן, ברור לחלוטין שאי אפשר לבסס תיק על העדות, והיא לא יכולה להיות בסיס לכתב אישום או תביעה”, כך עו”ד בומבך.